Mike Pence och Angela Merkel

USA:s vice president Mike Pence (till vänster) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade på säkerhetskonferensen i München.

Världens ledare möttes på säkerhetskonferens i München

Under veckoslutet samlades en grupp med världens ledande politiker till internationell säkerhetskonferens i München i Tyskland.

Bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s vice president Mike Pence deltog. Också Finlands president Sauli Niinistö var på plats.

På konferensen diskuterade deltagarna USA:s säkerhetspolitik och USA:s relation till de europeiska Nato-länderna.

Många europeiska länder är bekymrade över hurdan politik USA:s nya president Donald Trump tänker föra. Trump har sagt att USA inte i fortsättningen tänker delta lika mycket i försvaret av Nato-länderna i Europa som man har gjort förut. Han kräver att Nato-länderna själva lägger ut mera pengar på vapen och försvar.

Vice presidenten Pence lugnade de europeiska Nato-länderna på mötet. Han sade att försvarspakten Nato fortfarande är mycket viktig för USA. Men han sade att Europa nog måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet.

På mötet diskuterade man också bland annat kriget i Syrien och klimatförändringen.Efter mötet sade många att Tysklands roll som det ledande landet i Europa blir tydligare i fortsättningen.

Källor Yle, HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving