tre män

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Barack Obama tar varann i hand efter att de har godkänt avtalet. Till vänster FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

USA och Kina godkände klimatavtal

Nu har USA och Kina ratificerat, alltså godkänt, klimatavtalet från Paris 2015. Det betyder att avtalet kanske snart kan träda i kraft.

Det hölls ett stort möte om klimatet och jordens uppvärmning i Paris i Frankrike 2015.

Klimatavtalet börjar ändå gälla först när minst 55 länder har godkänt det. Hittills har bara 25 länder godkänt avtalet. EU-länderna har till exempel inte ännu godkänt avtalet.

Enligt Paris-avtalet ska länderna minska på sina utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser så att klimatet inte värms upp för mycket. Enligt avtalet ska medeltemperaturen i världen få stiga med högst två grader.

Om temperaturen stiger för mycket leder det till allvarliga förändringar i hela världen. Det kan bli så hett i vissa länder att man inte kan bo där. Havsvattnet kan stiga så att en del små öar svämmar över.

Fler länder följer efter Både USA och Kina godkände klimatavtalet i början av september. Då träffades USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping på ett möte i Kina.

Det är viktigt att USA och Kina godkänner avtalet eftersom de länderna släpper ut närmare hälften, hela 40 procent, av all koldioxid i världen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är glad över att USA och Kina nu har godkänt avtalet. Han hoppas att det leder till att fler länder nu snart godkänner avtalet.

– Jag är hoppfull. Kanske kan vi få klimatavtalet att börja gälla redan i slutet av detta år, sade Ban.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving