kvinnor viftar med flaggor i Ukraina

Kvinnor viftade med flaggor med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev i Sevastopol under veckoslutet. Det blev också bråk mellan de som stöder Ryssland och de som stöder Ukraina.

Ukraina vill närma sig EU

Ukrainas tillfälliga regering vill så snabbt som möjligt skriva under ett samarbetsavtal med Europeiska unionen. Det är möjligt att avtalet skrivs under redan om ett par veckor.

Andrij Desjtjitsia som är utrikesminister i den tillfälliga regeringen sade i en tv-intervju att Ukraina vill knyta ett politiskt avtal med EU före presidentvalet. Det ska hållas presidentval i Ukraina i slutet av maj.

Det var meningen att Ukraina skulle skriva under samarbetsavtalet med EU redan i november. Ukrainas president Viktor Janukovytj som numera har flytt från landet, lät ändå i sista stund bli att underteckna avtalet. Det var den här händelsen som satte igång protesterna i Ukraina.

Situationen är särskilt svår på Krim i södra Ukraina. I måndags omringade ryskvänliga styrkor ett militärt flygfält på Krim i Ukraina. Soldaterna i trupperna saknar märken på sina uniformer. Samma trupper har redan tidigare tagit över två flygfält på Krim.

Trupperna bevakar flera gräns- stationer på Krim. Där finns åtminstone 30 000 soldater som troligen är ryska. Ukraina har meddelat att landet inte tänker överlämna Krim till Ryssland.

Text Petri Kiuttu, källa FNB


En kommentar till nyheten “Ukraina vill närma sig EU”

  1. OleBerg

    En gång jag sor en matti som åt mycket mat. Han var jätte kuul!

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving