Angela Merkel

Angela Merkel är nu Tysklands förbundskansler för fjärde gången. Hennes situation är ändå inte lätt eftersom hennes parti kristdemokraterna gjorde ett dåligt val och regeringsförhandlingarna är svåra.

Tyskland har svårt bilda regering

Det är regeringskris i Tyskland. Två månader efter parlamentsvalet har landet ännu inte lyckats bilda ny regering.

Nu har Tysklands president Frank-Walter Steinmeier börjat trycka på. Han vill att partierna äntligen ska försöka komma överens och bilda regering. Om det inte lyckas måste det bli det nyval.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater (CDU) är fortfarande största parti i Bundestag, det tyska parlamentet. Men partiet förlorade många röster i valet i september och är svagare än förut.

Också socialdemokraterna (SPD) gjorde ett dåligt val. SPD meddelade genast efter valet att partiet inte vill regera med CDU.

Valets vinnare var högerpopulistiska partiet AfD. Det utlänningskritiska partiet är nu tredje största parti och sitter med i parlamentet.

På måndagen meddelade SPD att man ändå är beredd att diskutera regeringssamarbete med kristdemokraterna.

Situationen i Tyskland kan också påverka andra länder. Merkel har länge varit en stark ledare inom EU. Många har sett henne som Europas viktigaste ledare. Om Merkel har svagt stöd hemma i Tyskland förlorar hon makt också i EU.

Källor Yle, HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving