Recep Tayyip Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotade Nederländerna efter att landet inte hade låtit Turkiets utrikesminister komma till Nederländerna och delta i ett kampanjmöte där.

Turkiet i konflikt med Europa

Relationerna mellan Turkiet och flera länder i Europa blev sämre när Turkiet vill föra valkampanj i Europa.

I Turkiet ska man i april rösta om att ge president Recep Tayyip Erdoğan mera makt. Turkiska politiker vill föra kampanj också i flera länder i Europa.

Några städer i Tyskland har sagt nej till kampanjtillfällen. Då blev president Erdoğan arg. Han sade att Tyskland inte respekterar yttrandefriheten. Han sade att förbuden påminner om nazisternas regler.

Nazisterna tystade den fria pressen i Tyskland på 1930-talet. Tyskarna blev arga och sade att de inte godkänner några jämförelser med nazismen. Sedan lät inte Nederländerna Turkiets utrikesminister komma  till ett kampanjtillfälle. Erdoğan blev igen arg och jämförde också Nederländerna med nazisterna. Nederländarna blev arga.

Turkiets kommande folk- omröstning har lett till problem också i andra länder i Europa. Det bor miljoner människor i Europa som har rätt att delta i den turkiska folkomröstningen. Därför vill Erdoğans anhängare föra kampanj också i Europa.

Erdoğans Turkiet håller på att bli ett allt mer enväldigt land. Det vill de europeiska länderna inte stödja. Därför förbjuds valkampanjerna.

Källa FNB


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving