svenska partiledare

Stefan Löfven (till vänster) är Sveriges statsminister och ordförande för socialdemokraterna. Socialdemokraterna var bäst i riksdagsvalet men de tappade många röster. I mitten Moderaternas ordförande Ulf Kristersson. Till höger Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson. Han firar för att partiet klarade sig bra i valet.

Sverigedemokraterna vann mest

Det var riksdagsval i Sverige i söndags. Partiet Sverigedemokraterna tog en stor seger i valet.

Svenskarna röstade i söndags. De stora traditionella partierna förlorade valet.

Socialdemokraterna var det parti som fick mest röster och blir största parti. Men samtidigt tappade partiet många röster jämfört med förra valet. Socialdemokraterna fick 28,5 procent av rösterna.

Högerpartiet Moderaterna fick 19,8 procent av rösterna. Dessa två partier är traditionella maktpartier i Sverige.

Svårt bilda regering

Det kommer att bli svårt att bilda ny regering i Sverige. Inget annat parti vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokraterna är nu det tredje största partiet i landet. Partiet fick 17,6 procent av rösterna. Därför har nu Sverigedemokraterna makt.

Sverigedemokraterna vill inte ha mera invandrare till Sverige. Invandringen var ett viktigt tema i det här valet. Andra viktiga teman var Sveriges förmåga att försvara sig militärt och jämlika hälsovårdstjänster åt alla.

Sveriges statsminister Stefan Löfven vill fortsätta leda regeringen. Men Löfven behöver stöd också av partier utanför regeringen.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving