kvinna med barn

En mamma i Jemen håller sin femåriga svårt undernärda son i famnen. Sonen väger bara fem kilo.

Svår svält hotar i Jemen

Det har varit krig i Jemen i tre år. Nu hotas hälften av folket dö av svält. Det planeras fredsförhandlingar i Stockholm i början av december.

Jemen ligger på den södra delen av den Arabiska halvön. Jemens grannländer är Saudiarabien och Oman. Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern. Kriget har gjort situationen mycket svår.

Enligt FN hotas hälften av invånarna av svält, det betyder 14 miljoner människor. Man tror att 85 000 barn har dött i svält under kriget som har pågått i drygt tre år.

Kriget är ett inbördeskrig med stöd från andra länder. Det är huthirebellerna som strider mot regeringens trupper. Rebellerna stöds av Iran och grannlandet Oman. President Hadis regering stöds däremot av Saudiarabien, USA och Storbritannien.

På ett sätt är det Saudiarabien och Iran som strider om makten i området. Nästan all mat importeras till Jemen. Nu är hamnen i staden Hodeidah stängd och ingen mathjälp kommer in den vägen.

Nu planeras fredsförhandlingar mellan Jemens regering och rebellerna. Enligt planen ska förhandlingarna hållas i Stockholm i början av december.

Flera tidigare fredsförhandlingar har misslyckats. Senast kom rebellerna inte till mötet.

Källor HS, Metro, Aftonbladet, Expressen


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving