kvinnor med majskorn

Kvinnor delar ut majs i Ngopi i Sydsudan där det är svår torka. En norsk hjälporganisation förde också soja, linser och matolja till Ngopi i mars.

Svält hotar i östra Afrika

I östra Afrika har över 20 miljoner människor svårigheter att få mat.

Orsaken till bristen på mat är en torka som har varat länge. Läget är värst i Somalia och i Sydsudan. Kriget där förvärrar  dessutom matbristen.

Torkan gör livet svårt också i flera andra länder i Afrika, till exempel i Kenya och i Etiopien. Hjälporganisationen Röda Korset beräknar att hälften av invånarna i Somalia behöver hjälp snabbt.

Många familjer har förlorat både sina djur och sin skörd på grund av torkan. Människorna tvingas fly inom landet. På grund av kriget når hjälpen inte alla människor. Somalia ligger i östra Afrika.

Stort behov av hjälp i Sydsudan

Största delen av invånarna i Sydsudan behöver hjälp. I många delar av landet svälter människor och det är dessutom ont om vatten. Närmare en miljon människor har flytt från Sydsudan.

– Två skördar har gått förlorade på grund av torkan. Nu håller lagren av mat på att ta slut, säger Mika Jokivuori i en intervju för Yle. Han arbetar för Kyrkans utlandshjälp.

FN varnar för att 20 miljoner människor hotas av svält i östra Afrika. FN ber världens länder om hjälp. Om man inte får hjälp kan det här bli den största svältkatastrofen på mycket länge.

Källor Röda Korset, Yle, Helsingin Sanomat


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving