tidningssida

På onsdagen den 16 januari var de brittiska tidningarna fulla av brexit-nyheter och bilder av premiärminister Theras May.

Storbritannien sade nej till brexit-avtalet

Det brittiska parlamentet har sagt nej till avtalet om hur landet ska lämna EU. Nu har premiärminister Theresa May bråttom att bestämma hur Storbritannien ska gå vidare. Storbritannien ska lämna EU i slutet av mars i år.

Storbritanniens parlament röstade om det så kallade brexit-avtalet i tisdags. Det här avtalet är en överenskommelse om vad som händer när Storbritannien inte längre är medlem i EU. 432 ledamöter röstade mot avtalet och 202 röstade för. Det här var en förlust för premiärminister May.

På onsdagen röstade parlamentet om regeringens förtroende. Regeringen fick nytt förtroende med siffrorna 325 mot 306. Det betyder att May kan fortsätta som premiärminister.

EU är bekymrat över att Storbritannien inte godkände brexit-avtalet. Det kan betyda att Storbritannien lämnar EU helt utan avtal. Många anser att en så kallas hård brexit utan avtal är ett dåligt alternativ.

Många kräver att Storbritannien ska ordna en ny folkomröstning om hela EU-medlemskapet. Storbritannien kan också be EU om mera tid så att man inte lämnar unionen ännu i slutet av mars. Storbritannien måste nu berätta för EU hur man vill gå vidare.

Sommaren 2016 ordnades en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap. Lite mer än hälften av de som röstade ville att landet ska lämna EU.

Källor STT, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving