demonstration i Minsk

En demonstrant håller Belarus flagga. Bilden är tagen under en stor demonstration i huvudstaden Minsk. Landet kallas nu Belarus, tidigare hette landet Vitryssland.

Stora demonstrationer i Belarus

De stora demonstrationerna fortsätter i Belarus. I söndags demonstrerade minst 100 000 människor. Demonstranterna protesterar mot president Aleksandr Lukasjenko.

Demonstrationerna började när resultatet i presidentvalet blev klart för en vecka sedan. Det sades att den nuvarande presidenten fick över 80 procent av rösterna i valet.

En stor del av invånarna i Belarus tror att det har fuskats och att valresultatet inte stämmer. Demonstranterna kräver att det ska ordnas ett nytt och rättvist presidentval i Belarus. Demonstranterna kräver också att president Aleksandr Lukasjenko avgår.

Förra veckan grep polisen i Belarus flera tusen demonstranter. Många demonstranter misshandlades av polisen. Efter det började ännu fler människor demonstrera och protestera.

Det fanns bara en annan kandidat i presidentvalet, förutom Lukasjenko. Den andra kandidaten var Svetlana Tichanovskaja. Lukasjenko hindra alla andra kandidater från att ställa upp i valet.

Efter att valresultatet blev klart flydde Tichanovskaja till Litauen. Hon har ändå hört av sig och uppmanat invånarna att demonstrera fredligt mot president Lukasjenko. Tichanovskaja har sagt att hon är beredd att börja leda Belarus för att situationen i landet ska bli lugnare.

Källa STT


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving