palestinska demonstranter

Många palestinier samlades i Gaza mot gränsen till Israel för att protestera den 15 maj. Israel svarade våldsamt mot protesterna och över 60 palestinier dödades.

Spänt läge i Gaza, många döda

Den 14 maj flyttade USA sin Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det här ledde till kraftiga protester från palestinierna.

Väldigt många palestinier samlades i Gaza vid gränsen till Israel för att protestera. Israels militär svarade med att skjuta mot människorna som protesterade. Över 60 palestinier dödades.

Konflikten mellan Israel och palestinierna är gammal. År 1948 utropade sig Israel självständigt. Staten Israel firar alltså 70-årsjubileum i år. Palestinierna anser däremot att det är 70 år sedan den stora katastrofen som de kallar Nakba. När Israel blev ett självständigt land tvingades hundratals tusen palestinier fly från sina hem i området som hade blivit Israel.

Genom åren har man försökt skapa lugn och fred i området, men det har varit svårt. Både Israel och palestinierna anser att de har rätt till samma område. Staden Jerusalem är extra problematisk. Den är helig för både Israels judar och för palestinierna.

En plan har varit att skapa ett självständigt Palestina vid sidan av Israel. Palestinierna hoppas att Jerusalem ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Därför blev palestinierna uppretade när USA flyttade sin Israelambassad dit.

Flera länder i Europa och FN har fördömt Israels våld mot de palestinska protesterna. USA säger däremot att Israel hade rätt att försvara sin egen gräns.

Palestinierna anser att USA inte längre kan medla i konflikten mellan Israel och palestinierna. Det är långt till fred i området.

Källor HBL, HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving