saudi kvinna

En saudisk kvinna går mot en bil i staden Riyadh. Hittills har kvinnor behövt en manlig chaufför. I juni nästa år ska kvinnor få rätt att köra bil själva.

Saudiska kvinnor får börja köra bil

Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte får köra bil. Nu har den saudiska nyhetsbyrån kommit med nyheten att förbudet försvinner i juni nästa år.

Det blir alltså officiellt tillåtet för saudiska kvinnor att köra bil nästa sommar. Det står inte heller nu i den saudiska lagen att det är förbjudet för kvinnor att köra bil. Men i praktiken har bara män fått ta körkort.

Det var Saudiarabiens kung Salman bin Abdul-Aziz Al Saud som bestämde att kvinnor ska få börja köra bil.

Det här är en stor förändring. När kvinnorna får köra kan de röra sig utan chaufför och utan sin man eller en annan manlig släkting. I Saudiarabien är det inte tillåtet för kvinnor att röra sig ensamma där det finns män. På restauranger finns det till exempel skilda avdelningar för män och för kvinnor.

Kvinnors rätt att köra bil är igen ett litet tecken på att Saudiarabien håller på att förnya sig. För två år sedan fick kvinnor rätt att ställa upp i lokala val.

Saudiarabien är en rik oljestat vid Persiska viken. Landet är ett kungarike med gammaldags värderingar och stränga islamiska lagar. Saudiarabien är ett land som har dödsstraff. Inga politiska partier är tillåtna där. Saudiarabien har så kallad absolut monarki. Det betyder att den kungliga familjen leder landet utan några begränsningar.

Största delen av Saudiarabien är öken. Landet har närmare 30 miljoner invånare. Det är dåligt med många mänskliga rättigheter i Saudiarabien.


En kommentar till nyheten “Saudiska kvinnor får börja köra bil”

  1. ogu pogu§

    nice

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving