Carles Pugdemont

Carles Puigdemont släpptes från fängelset i Tyskland förra veckan. Spanien vill att han ska skickas till Spanien och ställas inför rätta. I Spanien misstänks han för uppror och kan dömas till en långt fängelsestraff.

Puigdemont släpptes fri

Kataloniens tidigare ledare Carles Puigdemont släpptes fri i Tyskland. Spanien vill ställa honom inför rätta för uppror.

Katalonien är ett område i nordöstra Spanien med 7,5 miljoner invånare. Området har självstyre men hör till Spanien. Många invånare i Katalonien önskar större självständighet.

Puigdemont ordnade en folkomröstning om Kataloniens självständighet hösten 2017. Han försökte också utropa Kataloniens självständighet. Det tyckte inte Spaniens centralstyre om.

Puigdemont flydde till Belgien för att inte bli tagen av den spanska polisen. Puigdemont besökte nyligen Finland. Här berättade han om Kataloniens situation.

När han åkte bil tillbaka mot Belgien togs han fast i Tyskland och sattes i fängelse. Tyskland tycker ändå inte att Puigdemont har gjort sig skyldig till uppror och tänker inte skicka honom till Spanien. Han kan kanske ändå åtalas för andra brott.

Källa STT, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving