Erkki Tuomioja och Nabil Shaath

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (till vänster) träffade den palestinska politikern Nabil Shaath på ett möte i Tammerfors i slutet av november.

Palestina hoppas på erkännande

Palestina hoppas att fler länder ska erkänna Palestina som ett riktigt land.

Den palestinska politikern Nabil Shaath besökte nyligen Finland och hoppas att Finland snart ska erkänna Palestina.
– Jag hoppas att Finland följer Sveriges exempel och erkänner Palestina som en stat, sade Nabil Shaath.

Sverige är det första EU-landet som har erkänt Palestina som stat. Det skedde i oktober. Den svenska utrikesministern Margot Wallström sade att man gjorde det för att det kan vara vägen till fred i Mellanöstern.
– Fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina blir mera jämlika om bägge är erkända stater, sade Wallström.

EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini har lyft fram Israel-Palestina-konflikten till en av de viktigaste frågorna som bör lösas. Men inga andra EU-länder har ännu erkänt Palestina. Storbritannien och Spanien har ändå röstat om att symboliskt erkänna Palestina.

Området Palestina i Mellanöstern delades 1947 efter ett beslut av Förenta Nationerna. Israel skulle få drygt hälften av området och bli en judisk stat. Palestina dit områdena Östra Jerusalem, Västbanken och Gaza hörde, var ett land för palestinierna som till största delen är muslimer. Israel utropade sig självständigt 1948. Redan då tvingades många palestinier fly.

Efter det har Israel erövrat nya områden på palestinskt område och börjat bygga bostäder för judar där. Det godkänner inte palestinierna som svarar med våld och terror. Och Israel svarar genom att bomba palestinska områden.

Konflikten och våldet har pågått mycket länge. Ett problem är att bägge folkgrupperna har heliga platser i området.

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving