Offren från Auschwitz hedrades

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.01.2020

Det har gått 75 år sedan offren i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nazisterna dödade över en miljon judar i lägret.

Den 27 januari höll man en högtid för att fira befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Det var soldater från Sovjetunionen som befriade fångarna den 27 januari 1945.

Nationalsocialister, alltså nazister, hade makten i Tyskland åren 1933-1945. Adolf Hitler var ledare för Tyskland den här tiden. Nazisterna hade som mål att utrota människor som hörde till folkgruppen judar. Nazisterna grundade tiotals koncentrations- och utrotningsläger. I lägren satte man judar och andra som var mot nazisterna.

Koncentrationslägret Auschwitz fanns i Polen. På polska kallades stället Oświęcim. Det ligger ganska nära staden Krakow.

Auschwitz var det största utrotningslägret nazisterna hade. Över en miljon människor dödades där under andra världskriget. Förutom judar dödades där också krigsfångar och människor som motsatte sig nazisterna. Nazisterna dödade också romer, personer med utvecklingsstörning och homosexuella.

Bara några tusen fångar klarade sig levande från Auschwitz. Av dessa deltog 200 i minneshögtiden i måndags. De före detta fångarna var nu hedersgäster. De här personerna var små barn när de var fångar i lägret.

President Niinistö är orolig

Ledare från 20 länder deltog i minneshögtiden. Bland dem fanns Finlands president Sauli Niinistö.

Niinistö sade i en intervju att han är orolig över att antisemitismen ökar i Finland och andra länder. Antisemitism är att tycka illa om och diskriminera judar.

Nyligen såg man ett exempel på antisemitism i Åbo. Samma dag som minneshögtiden för Auschwitz firades, hade någon klottrat röd färg på synagogan i Åbo. Synagogan är den byggnad där judar samlas för att be. Synagogor är judarnas kyrkor.

Niinistö sade att senare ska tala mera om rasism och antisemitism.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)