Franska politikerna far och dotter Le Pen.

Jean-Marie Le Pen (till vänster) grundade det högerextrema partiet Front National i Frankrike och ledde det allt sedan 1970-talet. Dottern Marine Le Pen (till höger) har varit partiordförande sedan 2011. Nu har dottern uteslutit sin far från partiet för att hon anser att han är för extrem.

Nationalismen är på väg uppåt

Det märks att medborgarna i Europa är allt missnöjdare. Politiska extremrörelser blir populärare i många länder.

När människor är missnöjda med samhället märks det ofta på att de populistiska partierna blir populärare. Så är det också nu. I Sydeuropa har det varit ekonomiskt osäkert i snart tio år.

I Grekland tog vänsterpartiet Syriza en valseger och kom till makten. Syriza har flera gånger krävt att Grekland inte ska behöva betala sina skulder. Ofta är det bara partier långt ute på högerkanten som anses vara extrema. Men Syriza är ett extremparti fast det är vänster. Syriza godkänner till exempel inte EU:s sanktioner mot Ryssland.

Vänstern brukar bli populärare när arbetslösheten och utslagningen ökar. Extremhögern blir populärare när medborgare känner motstånd mot EU och rädsla för främlingar.

Ultrahögerpartier är till exempel Sverigedemokraterna i Sverige, Ukip i Storbritannien och Front National i Frankrike. I Grekland finns det nationalsocialistiska ultrahögerpartiet Gyllene gryning som till och med har tagit till våld. De flesta extrema högergrupper använder ändå politiska metoder och de följer lagen.

I Frankrike har ett politiskt familjegräl väckt mycket uppmärksamhet. Fadern Jean-Marie Le Pen och dottern Marine Le Pen i partiet Front National vill båda samma saker: ha en strängare  invandringspolitik och att Frankrike lämnar euron och EU.

Men dottern vill att partiet ska närma sig den vanliga högern och lämna sina nationalsocialistiska kopplingar. Marine Le Pen siktar på att vinna presidentvalet 2016. Fadern vill ha en strängare linje. Nu är far och dotter i strid.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving