Öst och väst möttes i Berlin den 11 november 1989. Östtyska gränsvakter tittar här ut genom hålet i muren. Hålet i muren vid Potsdamer Platz var avsett som en tillfällig plats att gå över gränsen.

När Berlinmuren föll förändrades Europa

Det är 30 år sedan Berlin-muren fälldes. Det var hösten 1989. Murens fall betydde frihet för många.

Östtyska gränsvakter står på muren den 11 november 1989.

På kvällen den 9 november 1989 klättrade människor upp på muren i Berlin. Det var början på en förändring i stora delar av Europa. Småningom rasade hela det kommunistiska systemet.

Berlinmuren började byggas 1961. I över 30 år delade muren staden Berlin i två delar. Berlin ligger i östra delen av Tyskland, det som tidigare var det kommunistiska DDR. Västberlin hörde ändå till Västtyskland som hade ett kapitalistiskt system.

DDR lät inte sina medborgare röra sig fritt. Muren byggdes för att människor inte skulle kunna ta sig från Östberlin till Västberlin. De människor som försökte fly till Västberlin sköts. Minst 140 människor dödades när de försökte fly till väst.

När Berlinmuren fälldes gick det ändå lugnt till. De östtyska gränsvakterna använde inte några vapen när människor gjorde hål i muren 1989.

Berlinmuren var en av symbolerna för det kalla kriget. Den politiska situationen i världen kallades för kalla kriget i tiotals år. Det handlade om stormakterna USA och Sovjetunionen som stod på varsin sida. Stormakterna hotade flera gånger varandra med kärnvapen.

Ungefär ett år efter att Berlinmuren hade fallit förenades västra och östra Tyskland till ett land. Sovjetunionen splittrades 1991. Samtidigt bröts det som hade kallats östblocket.

Källa Yle

1,3 kilometer av Berlinmuren finns kvar som ett minnesmärke som kallas East Side Gallery.


2 kommentarer till nyheten “När Berlinmuren föll förändrades Europa”

  1. Eva

    Tack för artikeln! Det var jätteintressant!
    Jag lärde mig nya ord.

  2. Maria Österlund

    Det var roligt att höra!

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving