Theresa May

Storbritanniens premiärminister funderar säkert på arbetsärenden också under julen. Hon har svårt att få parlamentet att godkänna brexit-avtalet.

Mycket är oklart om brexit

Storbritannien ska lämna Europeiska unionen den 29 mars. Men ännu har parlamentet inte godkänt avtalet om brexit.

Förra veckan borde det brittiska parlamentet ha röstat om brexit-avtalet. Det är det avtal som bestämmer hur relationen mellan Storbritannien och EU ska vara efter att Storbritannien inte längre är EU-medlem.

Det blev ändå ingen omröstning. Parlamentsledamöterna hade meddelat att de inte godkänner det förslag till avtal som premiärminister Theresa May har förhandlat fram.

May reste till Bryssel och försökte få EU-ledarna att gå med på ett bättre avtal. Men EU-ledarna sade nej.

En av de svåra sakerna är gränsen mellan Irland och Nordirland. Irland blir kvar i EU medan Nordirland som hör till Storbritannien ska lämna EU. Man vill ändå att människor ska kunna resa över gränsen utan att det blir för besvärligt.

Både beslutsfattarna och folket i Storbritannien är oeniga om brexit. En del vill bara lämna EU utan något avtal. Andra vill lämna EU men ändå behålla många EU-förmåner. Det vill inte EU-ländernas ledare gå med på.

Många britter anser att hela brexit är dåligt. De vill ha en ny folkomröstning och hoppas att Storbritannien stannar kvar i EU.

Senast den 21 januari borde parlamentet rösta om brexit-avtalet.

Källor HS, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving