Det socialdemokratiska partiets ledare Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister.

Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister

Det var parlamentsval i Danmark i början av juni. Socialdemokraterna blev största parti. Nu blir partiets ledare Matte Frederiksen statsminister.

Danmarks parlament kallas Folketinget. I valet i juni valdes nya ledamöter till folketinget. Socialdemokraterna fick 26 procent av rösterna och blev största parti. Nu bildar socialdemokraterna regering tillsammans med vänsterpartierna Radikale Venstre, Enhetslisten och Socialistiskt Folkeparti.

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir statsminister. Frederiksen är 41 år gammal. Hon blir den genom tiderna yngsta statsministern i Danmark.

Inför valet var det mycket diskussion om klimatförändringen och invandringen. Socialdemokraterna lovade att Danmark ska få mera vindkraft och flera elbilar. Det ska skydda klimatet.

I Danmark tänker många att invandringen är en dålig sak. Till och med de danska socialdemokraterna vill sätta en gräns för hur många invandrare Danmark tar emot. I andra nordiska länder har man en mera positiv syn på invandringen.

Också i Finlands riksdag är socialdemokraterna det största partiet. Finlands socialdemokrater anser ändå att invandringen är en bra sak.

Källa HS Metro


En kommentar till nyheten “Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister”

  1. Tuovi Sjölund

    Lättläst och välskrivet

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving