hamn i Valetta

Östaten Malta i Medelhavet är ett av skatteparadisen i Europa. Hundratals finländska företag har verksamhet där. Bilden visar hamnen i huvudstaden Valletta.

Många vill inte betala skatt

En jättestor informationsläcka visar igen att många företag försöker smita undan skatter.

I november läckte information ut från företag. Hundratals journalister på olika håll i världen fick tag på 13 miljoner dokument som berättade om skattesmitning. Dokumenten var från företag som hjälper till med skatteplanering på olika håll i världen.

Det kallas skatteplanering när företag gör olika saker för att inte behöva betala så mycket skatter. Det är lagligt. Aggressiv skatteplanering kallas också skattesmitning. Det är olagligt. Men många företag och rika människor gör sådant för att de vill betala så lite skatt som möjligt.

Den nya informationsläckan kallas paradispapperen. Ordet paradis syftar på skatteparadis där man inte betalar skatt.

Med skatteparadis menar man länder eller områden där skatterna är mycket låga eller där det inte finns några skatter alls. Länderna Luxemburg och Monaco och många små länder i Karibiska havet är skatteparadis.

Det är svårt att få information om företags och privatpersoners affärer i skatteparadis. Just därför har många företag verksamhet i skatteparadis.

På grund av skatteparadisen förlorar länder enormt stora summor pengar som borde ha blivit skatteintäkter. Man kan hindra skattesmitandet bara om staterna skapar gemensamma regler. Regler som gör det omöjligt att smita undan skatterna.

Paradispapperen har redan avslöjat hur många företag, ledare och politiker har smitit undan skatter. Det kommer ännu mera avslöjanden när journalisterna hinner läsa mera dokument.

Källa Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving