Emmanuel Macron

Presidentkandidaten Emmanuel Macron firar efter valsegern i den första omgången i presidentvalet. Till höger hans fru Brigitte.

Macron och Le Pen gick vidare

Emmanuel Macron vann den första omgången av presidentvalet i Frankrike.Marine Le Pen blev andra.

Fransmännen röstade i presidentvalet i söndags. Mittenkandidaten Emmanuel Macron fick 24 procent av rösterna. Extrem- högerns Marine Le Pen fick 21,3 procent av rösterna. Macron och Le Pen kom till valets andra omgång som hålls söndagen den 7 maj.

Macron är en 39-årig bankir. Han var tidigare med i socialist-partiet men i fjol startade han en egen politisk rörelse. Macron är för EU och för den gemensamma valutan euron. Marine Le Pen leder partiet Nationella Fronten. Hon är mot invandring, mot islam, mot valutan euro och mot EU.

Det var en lättnad för många europeiska politiker att det gick bra för Macron. Om Le Pen hade klarat sig bättre hade hela Europeiska Unionens framtid varit osäker. Största delen av de politiska ledarna i Frankrike stöder nu Macron. Orsaken är att de inte vill ha Le Pen till president.

Macron är favorit i valets andra omgång. En färsk mätning säger att Macron stöds av ungefär 60 procent medan Le Pen stöds av 40 procent av de franska väljarna.

Källa FNB


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving