Påven Franciskus och Fidel Castro hälsar på varandra

Påven Franciscus träffade Kubas förra ledare Fidel Castro när han besökte Kuba i september. Man tror att påvens besök ska få landet att öppna sig snabbare.

Kuba öppnar sig mot världen

Landet Kuba har börjat utvecklas mot större demokrati. Relationerna till USA har också blivit bättre. Handelsblockaden mot Kuba finns inte längre.

Ön Kuba som ligger i Karibiska havet har varit isolerad i mer än 50 år. Nu har landet börjat öppna sig. Kubas president Raul Castro och USA:s president Barack Obama träffades och försökte göra ländernas relation bättre. Obama har sagt att det kalla kriget mellan USA och Kuba nu är slut. Kuba är inte längre något hot mot USA.

Länderna har igen öppnat sina ambassader i Havanna och i Washington. Obama har medgett att handelsblockaden och isoleringen var dåliga sätt att försöka påverka politiken i det kommunistiska Kuba. Följande steg är att människor fritt får resa mellan länderna.

Hundratusentals kubaner har flytt till USA genom åren. Ännu på 1950-talet var det många amerikaner som besökte Kubas huvudstad Havanna. Snart är det säkert så igen. Men ännu är det inte möjligt i USA att köpa biljetter till Kuba.

Också påven Franciskus besökte Kuba i september. Han träffade Fidel Castro som tidigare ledde Kuba och som är bror till den nuvarande presidenten.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving