människor i skyddsdräkter

Nervgift är det farligaste kemiska vapnet. Nervgift kan gå genom huden. Därför måste man ha en skyddsdräkt som täcker hela kroppen. Bilden visar räddningsarbetare som undersöker nervgiftet efter attacken i England i mars.

Kemiska vapen används än

Kemiska vapen är förbjudna, men de används ändå. Vad är kemiska vapen?

Den senaste tiden har det varit mycket tal om kemiska vapen. I mars försökte någon döda en före detta rysk spion med nervgift i England. I början av april inträffade en bombattack i Syrien där tiotals människor dödades av gas.

Människor började använda kemiska vapen under första världskriget åren 1914-1918. Tyskar och fransmän dödade varandra med klorgas och senapsgas. Ungefär 100 000 soldater dog när de andades giftig gas. Men dessa gaser var inte tillräckligt effektiva. Därför har de använts ganska sällan i krig senare.

Efter det utvecklade både USA och Sovjetunionen mycket farliga nervgifter. Nervgift förlamar andningen och människan kvävs till döds.

Nästan alla länder har undertecknat ett avtal som förbjuder kemiska vapen. Avtalet började gälla 1997.

Många länder tillverkar ändå insektgifter som kan användas som kemiska vapen. Det tillverkas också mycket klor eftersom det ämnet används för att rena vatten.

Till exempel Syrien använder kemiska vapen därför att de som gör det inte straffas på något sätt.

Källor STT, Aamulehti, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving