Carles Puigemont och Mariano Rajoy

Regionpresident Carles Puigdemont (till vänster) utropade Kataloniens självständighet. Till höger Spaniens premiärministeir Mariano Rajoy. Han godkänner inte självständigheten

Katalonien utropade självständighet

Katalonien har utropat sig självständigt, men bara hälften av invånarna understöder självständigheten.

Katalonien är en del av Spanien, men området bestämmer om många saker själv. Det kallas för självstyre.

Situationen i Katalonien är nu oredig. En del av katalanerna har velat ha självständighet redan länge. I slutet av oktober utropade det katalanska parlamentet självständighet.

Men bara hälften av parlamentets medlemmar röstade om saken. Den andra hälften marscherade ut ur salen före omröstningen. De är mot självständigheten.

Efter det här avsatte Spaniens regering de katalanska ledarna. Spanien tog hela makten i Katalonien. Spanien bestämde att det ska ordnas val i Katalonien den 21 december.

En spansk domstol bestämde att åtta medlemmar i den katalanska regeringen ska fängslas. De anklagas för uppror och för att ha använt statens pengar på fel sätt.

Det var Kataloniens region- president Carles Puigdemont som gav självständighetsförklaringen. Han och fem andra katalanska ministrar reste till Belgien efter självständighetsförklaringen. Nu funderar en belgisk domstol på om de katalanska ledarna ska utlämnas till Spanien.

Källa FNB


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving