En grupp ungdomar från pakistanska Kashmir bränner en docka som föreställer Indiens premiärminister Narendra Modi. I Pakistan anser man att Indiens beslut att ta bort självstyret i Kashmir är olagligt.

Indien och Pakistan är oense om Kashmir

Indien och Pakistan har grälat om området Kashmir i tiotals år. Bägge länderna vill att hela Kashmir ska höra till det egna landet.

Kashmir hör till Indien, Pakistan och Kina. Indien och Pakistan har krigat om området två gånger. Det första kriget var år 1947 och det andra 1965. Det har varit oroligt och förekommit våld i området redan i tiotals år.

I februari blev relationen mellan länderna igen sämre. Det berodde på en självmordsattack i Kashmir där 40 människor dödades. Efter det sköt Indien och Pakistan på varandras militärflygplan.

Bägge har kärnvapen Just nu är läget dåligt. Indien bestämde att det inte längre ska finnas något självstyre i den indiska delen av Kashmir. Indien har skickat tiotals tusen soldater till området. Pakistan godkänner inte Indiens beslut.

Invånarna i indiska Kashmir tvingas leva isolerade och hålla sig hemma. Varken telefoner eller internet fungerar. Många skolor har också stängt.

Det är farligt i Kashmir. Indiens regering uppmanar turister att åka hem från Kashmir. Man är rädd att där kan göras någon terrorattack där många människor dör. Både Indien och Pakistan har kärnvapen.

 Källor STT, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving