Brasiliansk pojke med fotboll

Den här lilla pojken fotograferades i januari i Cidade de Deus (City of God på engelska) i Rio de Janeiro. Pojken bor i en favela som är ett slags slumområde.

Fortfarande problem i allt rikare Brasilien

Brasilien, som är det största landet i Sydamerika, håller på att bli ett mäktigt land. Inkomstskillnaderna är ändå mycket stora i världens femte största stat.

Brasilien har ett rykte om sig att vara ett farligt land. Det här är både sant och osant. Narkotikagäng med mycket makt finns fortfarande. Myndigheterna har ändå städat bort en del kriminalitet i storstädernas slumområden, så kallade favelor. Största delen av människorna som bor i favelorna är vanliga fattiga människor.

I sommar arrangeras fotbolls-VM i Brasilien. År 2016 ska staden Rio de Janeiro i Brasilien stå värd för sommar-OS. De här idrotts- evenemangen är en orsak till att landet vill städa upp i gatubilden. När myndigheterna vill att det ska se snyggare ut har vanliga människor fått lida, särskilt i Rio. Flera favelor i Rio har förstörts. I stället har man byggt nya vägar, fina bostadsområden och hotell. Fastän det finns väldigt många poliser på gatorna i Rio är säkerheten dålig. Antalet mord har minskat men fortfarande dödas flera hundra människor i Rio varje år. Det är också vanligt med rån på gatan.

Den senaste tiden har många demonstrerat mot fotbolls-VM i Brasilien. Landet lägger 11 miljarder euro på tävlingarna. Demonstranterna anser att pengarna i stället borde användas till hälsovård och utbildning.


En kommentar till nyheten “Fortfarande problem i allt rikare Brasilien”

  1. Jussi Repo

    Det är bra

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving