Nato-ländernas ledare på försvarspaktens 70-årsfest i London den 3 december. I mitten på första raden sitter Storbritanniens drottning Elizabeth. Till vänster om henne sitter Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och till vänster om honom sitter prins Charles. Till höger om drottningen sitter Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Tredje från vänster i första raden sitter USA:s president Donald Trump.

Försvarspakten Nato fyller år

Atlantpakten Nato grundades för 70 år sedan. Nato sägs vara den största och starkaste militära alliansen.

Försvarspakten Natos 29 medlemsländer möttes i London och i Watford i början av december. Där i Storbritannien diskuterade Natos medlemsländers ledare Natos nya roll i en värld som förändras.

Natos tidigare fiender, Warszawapakten och Sovjetunionen, finns inte längre. Idag är det Ryssland och Kina som kan komma med de största hoten.

Just före det stora mötet sade Frankrikes president Emmanuel Macron att Nato är 70 år och hjärndöd. USA:s president Donald Trump tyckte det var en elak kommentar.

Men USA har dragit sig ur Natos kärna under Trumps tid som president. Enligt Trump betalar de europeiska medlemsländerna inte tillräckligt mycket till Nato, utan åker snålskjuts. USA började själv betala mindre till Nato just före jubileumsmötet. Det är ändå fortfarande USA och Tyskland som betalar mest till Nato.

Natos generalsekreterare är norrmannen Jens Stoltenberg. Han har flera gånger varnat för de hot som kommer från Ryssland. Men Stoltenberg säger ändå att man inte vill isolera Ryssland utan i stället diskutera mera med Ryssland.

 Källor HS, Yle, MTV3


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving