människor sträcker fram skålar och får mat.

Hjälparbetare delar ut mat åt flyktingar. Bilden är tagen i Edirne i Turkiet nära gränsen mot Grekland.

En ny flyktingkris hotar

De europeiska länderna är rädda för att det igen blir en stor flyktingkris som år 2015.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelade i slutet av februari att Turkiet låter flyktingarna ta sig vidare till Europa. Därför har nu tusentals flyktingar samlats vid Greklands gräns som också är EU:s gräns.

Länderna i EU, alltså den Europeiska unionen, oroar sig nu för att det igen kommer många flyktingar till Europa. Under åren 2015–2016 kom det över en miljon flyktingar till Europa.

År 2016 gjorde Turkiet och EU ett avtal. Enligt avtalet ger EU pengar till Turkiet för att Turkiet ska ta hand om flyktingarna. Efter det har det kommit färre flyktingar till EU.

Turkiet pressar EU-länderna

Nu tycker EU-länderna att Turkiet utpressar Europa. Turkiet vill nämligen att EU ska ge ännu mera pengar till Turkiet. EU har redan lovat 170 miljoner euro till Syriens flyktingar i Turkiet. I Turkiet finns redan fyra miljoner flyktingar.

De flesta flyktingarna är från Syrien, där det är inbördeskrig. Det har också kommit flyktingar från Afghanistan och flera andra länder. Krisen handlar också om att det hela tiden kommer mera flyktingar från Syrien till Turkiet.

EU-länderna hjälper nu Grekland med att vakta gränsen. Dessutom meddelade Grekland att landet inte tar emot några asylansökningar på en hel månad.

Källor STT, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving