man med fru

Donald Trump (till höger) efter segern i primärvalet i New Hampshire. Till vänster hans fru Melania Trump.

Donald Trump vill bli president

Primärvalen har startat jakten på ny president i USA. Donald Trump är fortfarande starkt med.

Valet av ny president i USA har startat med de första primärvalen. I dessa val väljer man de personer som sedan blir partiernas president- kandidater. Själva presidentvalet hålls den 8 november.

USA har ett politiskt system där makten i praktiken är uppdelad på två partier, demokraterna och republikanerna. President Barack Obama är demokrat. Han har redan suttit två perioder som president och kan inte längre väljas om.

Kampen om att bli presidentkandidat är hård. I förra veckan röstade väljarna i delstaten New Hampshire. Där vann republikanernas Donald Trump klart.

Trump är en mycket rik affärsman. Han har blivit känd för att vara emot invandrare och för att säga fräcka saker och orsaka skandaler. I början ansåg många att han är ett skämt och inte behöver tas på allvar. Nu visade Trump att han har verkliga chanser i valet. Det är ändå fortfarande sju personer som tävlar om att bli republikanernas kandidat.

På demokraternas sida vann Bernie Sanders. Han kallar sig socialist och säger att han vill begränsa bankernas makt. Sanders vann över demokraternas andra kandidat Hillary Clinton.  Clinton har varit utrikesminister i USA och hon är också den före detta presidenten Bill Clintons fru.

Valresultatet i New Hampshire anses visa att amerikanerna vill ha en verklig förändring i sitt land. Bernie Sanders har sagt att han vill kämpa mot ekonomisk orättvisa. Donald Trump har för sin del sagt att han ska rädda landets ekonomi och göra USA till ett mäktigt land igen.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving