demonstrationer i hongkong

Tiotals tusen människor kräver att Hongkong får mera makt att bestämma över sina egna ärenden.

Demonstrationerna i Hongkong fortsätter

Människor fortsätter att demonstrera i Hongkong. Demonstrationerna blir också större. Demonstranterna kräver att Hongkong ska få bestämma mera om sina egna ärenden.

Demonstrationerna i Hongkong har blivit allt större den här veckan. Polisen har använt tårgas mot demonstranterna. Demonstrationer och strejker har stört trafiken i Hongkong.

Demonstrationerna började redan i våras. Demonstranterna protesterade då mot ett lagförslag. Lagförslaget handlade om att misstänkta fångar ska kunna skickas från Hongkong till Kina.

Domstolarna i Kina är ändå inte självständiga. Demonstranterna var rädda att fångarna skulle behandlas dåligt i Kina. På sommaren gick ledarna i Hongkong med på att skrota lagförslaget.

Nu kräver demonstranterna att Hongkong ska få bestämma mera om sina egna ärenden. Hongkong är en stad vid kusten i södra Kina. Hongkong var länge Storbritanniens koloni. År 1997 överlämnade Storbritannien Hongkong till Kina.

Hongkong har ändå självstyrelse och får bestämma själv om många ärenden. Hongkong har ett eget parlament, egna domstolar och yttrandefrihet som i de flesta länder i Europa.

Det bor över sju miljoner människor i Hongkong.

Carrie Lam är Hongkongs ledare. Demonstranterna vill också att Lam avgår, men Lam tänker inte avgå.

Carrie Lam har flera gånger sagt att Kina kan göra slut på demonstrationerna om de inte annars slutar. Också Kina har varnat att Kinas armé kan göra slut på demonstrationerna.

Källa STT


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving