Demonstranterna använder ansiktsmasker som skyddar mot luftföroreningarna. Demonstranterna kräver att Indiens regering ska göra något åt föroreningarna. Bilden är från Indiens huvudstad Delhi den 3 november.

Delhi i Indien täcktes av smog

I söndags täcktes Indiens huvudstad Delhi av smog. Luften var full av gift och tung att andas.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO var luftkvaliteten i Delhi tiotals gånger sämre än vad som är hälsosamt för människor att andas.

Myndigheterna utlyste nödläge i Delhi i slutet av förra veckan. Luften var farligt dålig. Skolor har hållit stängt och myndigheterna har delat ut ansiktsskydd.

Det var så dålig sikt i Delhi att många flyg inte kunde landa på den internationella flygplatsen i Delhi. I stället fick flygen åka till andra flygfält i Indien.

Det bor minst 22 miljoner människor i Delhi. Enligt mätningar som gjordes 2018 ligger 22 av världens 30 smutsigaste städer i Indien.

Den farligt dåliga luften i Delhi beror på utsläpp från industrin, miljoner fordon och många stora byggen. Jordbrukare bränner också sina åkrar efter skörden.

Delhis premiärminiser Arvind Kejriwal skrev på Twitter i söndags att föroreningarna har blivit outhärdliga.

Finländska Erik af Hällström som jobbar på ambassaden i Delhi säger att man kan känna smaken av föroreningar i luften när man andas.

Källor STT, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving