Bilden är tagen ovanför oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien under veckoslutet. Efter attacken började oljeanläggningen brinna och det kom mycket rök.

Attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien höjer priset på olja

Hela världen undrar vem det var som attackerade oljeanläggningar i Saudiarabien under veckoslutet. På grund av attackerna har Saudiarabiens oljeproduktion minskat med hälften.

I lördags attackerade någon två stora oljeanläggningar i Saudiarabien. Attacken gjordes med små obemannade luftfarkoster, så kallade drönare. Dessa små luftfarkoster styrs av någon som står på marken.

Attackerna orsakade så stor skada att Saudiarabiens oljeproduktion minskade med hälften. Attacken märks över hela världen så att priset på olja stiger. Saudiarabien är det land som exporterar mest olja i världen.

När det finns mindre olja att sälja stiger oljepriset. Troligen stiger priset på olja också i Finland den närmaste tiden.

Iran eller huthirebeller?

Man vet ännu inte säkert vem det var som utförde attackerna. Attacken har säkert ett samband med den oklara situationen i Mellanöstern.

Jemens huthirebeller säger att de gjorde attacken. Landet Jemen ligger söder om Saudiarabien. Det är inbördeskrig i Jemen mellan regeringens styrkor och de shiamuslimska huthirebellerna.

Saudiarabien stöder Jemens regeringsstyrkor, medan Iran stöder huthirebellerna.

Iran och Saudiarabien är två av de starkaste staterna i Mellanöstern. De två länderna kämpar om makten i Mellanöstern.

Till exempel USA misstänker att det var Iran som attackerade oljeanläggningarna. Iran säger att det inte var så.

Källa STT


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving