män vid pansarvagn

Demonstranter krävde demokrati på Tahrir-torget i Kairo i februari 2011. Bakom dem står arméns pansarvagn och följer med situationen.

Arabiska våren stannade upp i Egypten

Den politiska proteströrelsen arabiska våren skulle komma med äkta demokrati också till Egypten. Det gick inte riktigt så.

Nu finns där en skenbar demokrati men armén styr i bakgrunden. År 2011 började människor i många arabländer i Mellersta östern protestera. De krävde demokrati, mänskliga rättigheter och flera arbetsplatser.

De här folkresningarna kallades för arabiska våren. I många av länderna har folkresningarna stoppats eller så har det lett till inbördeskrig.

I Egypten tog armén makten 2013. Abdel Fattah al-Sisi som var kommendör i armén är nu president. Han försöker lugna ner situationen i Egypten med hårda medel. Det är dåligt med yttrandefriheten. Många människor som hör till muslimska brödraskapet sitter i fängelse. En del har dömts till döden.

Al-Sisi försöker locka utländska företag till landet. Egypten har nyligen gjort stora handelsavtal med västerländska företag.

Det finns väldigt många arbetslösa unga i Egypten. Det var en orsak till folkresningen. Därför vill man fort skapa nya arbetsplatser.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving