Glögg med något gott att äta

Text: Maria Österlund
Foto: Marthaförbundet
Artikel publicerad: 02.12.2020

I december är kvällarna kyliga och mörka. Då är det gott med ett glas varm glögg. Glögg är en varm dryck som ofta innehåller vin eller sprit.

Namnet glögg kommer från ordet glödga som betyder värma upp. På tyska talar man om glühwein.

Glögg behöver ändå inte innehålla vin, den kan också göras på saft av till exempel svarta vinbär eller blåbär. Det viktigaste med glöggen är att den innehåller kryddor, oftast ingefära, kanel, kardemumma och nejlika.

Det finns färdig glögg att köpa i både matbutiker och på Alko. När man värmer upp glöggen serverar man den gärna med några russin och lite skalad mandel i koppen eller glaset.

Till glöggen är det trevligt att servera något smått att äta. Vi ger recept på salta stänger och en dipp.

Blåbärsglögg

  • 1 liter blåbärssaft
  • 1 vaniljstång
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis
  • ½ tesked kardemummakärnor.
  1. Koka upp blåbärssaften med kryddorna.
  2. Vaniljstången ska du skära itu på längden och lägga med i saften. Låt allt stå och dra i minst 20 minuter.
  3. Sila bort kryddorna. Hetta upp drycken på nytt före servering. Dekorera gärna med frysta blåbär.
Salta stänger-
Salta stänger.

 

Salta stänger, 8 stycken

  • 2 smördegsplattor (finns i frysdisken i matbutiken)
  • sesamfrön
  • riven ost
  • 1 ägg
  1. Tina smördegsplattorna.
  2. Skär degplattaorna i stänger. Du kan använda en degsporre eller en bordskniv. Dra stängerna lite längre och vrid till spiraler. Lyft degspiralerna till ett bakplåtspapper.
  3. Pensla degspiralerna med uppvispat ägg. Strö på riven ost och sesamfrön.
  4. Grädda i 225 graders ugn tills stängerna blir  gyllenbruna, cirka 10 minuter.
Dippmat.
Dipp som är gott till glöggen.

 

Dipp som är gott till glöggen

  • 1 päron, gärna inhemskt eller ekologiskt
  • 50 gram getost eller blåmögelost
  • ½ deciliter nötter eller mandlar
  • 3 matskedar créme fraiche
  1. Smula eller hacka osten med en kniv.
  2. Hacka nötterna.
  3. Skala päronet och riv på rivjärnets grova sida.
  4. Blanda allt i en skål och tillsätt crème fraiche.

Servera exempelvis med rågchips eller andra salta kex. (Rågchips finns att köpa i butiken, du hittar dem oftast på hyllan för salta kex.)

Recept och bilder Marthaförbundet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)