Egypten utställning.

Den forntida egyptiska civilisationen uppstod ungefär 3100 år före vår tideräknings början. Den sista egyptiska faraonen förlorade makten ungefär samtidigt som den västerländska tideräkningen började.

Egyptiska mumier kom på besök

Många är fascinerade av det forntida Egypten. Nu visar en tvådelad utställning hur det såg ut på faraonernas tid.

En del av utställningen finns i Helsingfors, den andra delen finns i Tallinn i Estland.

Det egyptiska riket fanns i 3 000 år och det är en väldigt lång tid.

Det forntida Egypten är en av världens äldsta högkulturer. Det var ett välordnat samhälle med jordbruk, fin arkitektur, konst och utvecklad läkarvetenskap.

Egypten har fascinerat människor i århundraden. Den finländska författaren Mika Waltaris mest kända bok heter Sinuhe egyptiern. Boken utspelar sig i det forntida Egypten för 3 300 år sedan. På den tiden styrdes Egypten av farao Ekhnaton, som också var känd under namnet Amenhotep IV.

Egypten styrdes av faraoner och drottningar. Faraonerna började härska i Egypten för ungefär 5000 år sedan.

Gravkammare från det forntida Egypten finns kvar ännu idag. I gravkamrarna lades döda människor som först hade balsamerats och blivit mumier. Pyramiderna Giza och Keops och Sfinxen i Giza finns också kvar ännu idag.

Utställningen Egyptens prakt visar över 500 olika föremål. De gamla egyptiska föremålen är lånade från Egizio-muséet i Turin i Italien.

Utställningarna i Helsingfors och Tallinn är stora. Det kan ta lång tid tills en så stor utställning om forntida Egypten ordnas igen. Därför lönar det sig att bekanta sig med det forna Egypten nu!

Utställningen Egyptens prakt visas på Amos Rex i Helsingfors och på konstmuseet Kumu i Tallinn. Utställningarna är öppna till och med den 21 mars 2021.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving