Den älskade Georg Ots

Text: Hannu Virtanen
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.11.2020

Om man ber en finländare säga namnet på en enda estnisk person blir det troligen Gerog Ots. Sångaren med den starka rösten var mycket populär i Finland och Estland, men också i hela Sovjet-unionen.

I år är det 100 år sedan Georg Ots föddes. Hans pappa var operasångaren Karl Ots. Under andra världskriget sjöng Georg i den sovjetiska arméns underhållningsavdelning. Efter kriget började han studera musik i Tallinn och snart var han sångare på den berömda Estonia-teatern.

En populär operasångare

Georg Ots sjöng sin första operaroll i operan Jevgeni Onegin. Det var just den här operan han sjöng allra mest ända fram till sin död.

Ots var den populäraste sångaren i operahusen i Sovjetunionen. På sina konserter sjöng han också sånger av Schubert och många ryska sånger.

Sjöng på finska

Redan på 1950-talet hade Ots möjlighet att resa till Finland. Här spelade han in populärmusik. Hans kändaste stycke hos oss var Saaremaa valss som är komponerad av Raimond Valgre. Ots sjöng också på finska. Han är bland annat känd för sångerna Muuttuvat laulut, Rakastan sinua elämä, Uudelleen jos luokses tulla voisin.

Georg Ots var också med i flera filmer. Filmerna blev ändå inte så populära i Finland. Det finns också en film som handlar om Ots liv. Georg Ots var gift tre gånger. Han hade två döttrar och en son. Georg Ots fick muncancer och han dog 1975, bara 55 år gammal.

Svår relation till kommunisterna

Georg Ots var medlem i det kommunistiska partiet i Sovjetunionen.Han fick fina pris och medaljer och han uppträdde för Sovjetunionens ledare. Estniska Kulle Raig har skrivit om Georg Ots liv. Raig skriver att Ots hade en besvärlig relation till det kommunistiska partiet. På den tiden fick man inga stora operaroller om man inte hörde till partiet.

– Ots andra fru Asta tycker jag var kommunist, men inte Georg Ots själv, sade Raig på en föreläsning i våras.

– Ots var med i partiet för att få sjunga. Han älskade att sjunga och fortsatte med det ända fram till sin död sade Kulle Raig.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)