När du samlar vilda växter till mat ska du undvika att plocka när vägar med mycket trafik. Man ska också vara säker på att man känner igen växterna man plockar. En del vilda växter är giftiga.
Nässlor är det bäst att plocka tidigt på sommaren innan växten blir för stor.
Också av maskros är de första små bladen mildast i smaken. Man kan ha maskrosblad i salladen.
Maskrosen är lätt att känna igen på sina gula blommor och avlånga blad. Alla delar av maskrosen är ätliga.
Maskrosen innehåller många nyttiga ämnen som C-vitamin och kalcium.
Maskrosens blad har ganska kraftig smak. Pröva på att sätta några maskrosblad med i en sallad.
Maskrossallad för två
2 deciliter grynost
2 deciliter små tomater
Maskrosblad
Salt och olja
Skölj några maskrosblad och klipp dem i mindre bitar med sax.
Blanda grynost och tomater.
Tillsätt maskrosbladen, lite salt och en skvätt olja.
Nässla
Nässlan har ganska mild smak. Man kan använda nässla på samma sätt som spenat. Nässlan passar till plättar, semlor och stuvningar.
Nässlor bränner så använd handskar när du plockar nässlor. Nässlor som har torkats eller kokats upp i vatten bränner inte.
Så använder du nässla
Skölj några nässelstjälkar i vatten. Klipp av bladen, sätt dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker nässlorna.
Koka upp vattnet. Häll bort vattnet och klipp eller skär nässlorna till små bitar.
Använd de hackade nässlorna till matlagning eller bakning. Du kan också frysa in de hackade nässlorna och använda dem senare.
Nässelte
Lägg ett par teskedar torkade nässelblad i tekannan. Häll på kokande vatten. Låt teet dra i tio minuter. Sila bort nässelbladen och drick medan teet är varmt.
Marthorna har mycket information om vilda grönsaker. Läs mera på adressen
https://www.martha.fi/vardagskunskap/vanliga-vilda-vaxter