president Putin

Rysslands president Vladimir Putin besökte backhoppscentret RuskSki Gorki i november i fjol. Där ska OS-tävlingarna i backhoppning hållas.

Världens dyraste olympiska spel

Ryssland arrangerar sina första olympiska vinterspel i staden Sotji. Sotji som ligger vid Svarta havets kust är en populär semesterort. Där är varmt på sommaren och kallt på vintern. Det här gör att det går bra att arrangera tävlingar i vintergrenar där.

Det är lite överraskande att det aldrig förr har ordnats vinter-OS i Ryssland eller före detta Sovjetunionen. Ryssland är ett av de stora idrottsländerna. Sotji har ansökt om att få arrangera OS redan två gånger tidigare, första gången på 1990-talet.

Det är en viktig sak för stormakten Ryssland att få ordna årets OS-tävlingar. Tävlingarna blir de dyraste i historien. Byggnaderna och arrangemangen kring årets OS-tävlingar kostar hela 37 miljarder euro. Det är mera än hälften av Finlands statsbudget.

Rysslands president Vladimir Putin är särskilt ivrig med OS-arrangemangen. Putin har pratat vitt och brett om OS redan i flera år. Sotji är ett bekant ställe för Putin. Han åker slalom där varje år. Han har också en stuga i Sotji, en så kallad datja.

Den internationella olympiska kommittén anser att man inte ska blanda ihop idrott och politik. Men det är ändå mycket tal om hur det är med de mänskliga rättigheterna, rätten till att fritt uttrycka sin åsikt och de homosexuellas situation i Ryssland.

Ryssland har tvingats ge med sig på vissa punkter. Det finns till exempel ett särskilt område i Sotji där de som vill demonstrera under OS får hålla till.
– Vi är glada över att höra att det finns rum för demonstranter att uttrycka sin åsikt, säger Thomas Bach som är ordförande för Internationella olympiska kommittén.

Invigningsceremonierna hålls fredagen den 7 februari. Tävlingarna börjar ändå redan dagen innan. På programmet står 13 olika grenar. Bland de gamla grenarna finns nordiska skidgrenar, skidskytte, backhoppning och konståkning. En ny gren är skeleton som är kälkåkning för en person.

Vinter OS arrangeras 6-22.2


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving