stor muralmålning

Gatukonst och muralmålningar är ett internationellt fenomen. Många av konstnärerna reser runt i världen och gör muralmålningar i olika städer. På bilden ser man en muralmålning vid Myrbacka station. Den är målad av konstnärer från Chile. De kallar sig Un Kolor Distinto. Mannen på målningen har en tröja som är inspirerad av finska ylletröjor.

Stor konst på husväggarna

Muralmålningar piggar upp gråa husväggar. Men vad är muralmålningar? Vem gör dem? Vi tog en promenad i Gamlas i Helsingfors och i Myrbacka i Vanda. Där finns det många muralmålningar. Gatukonstnären Maikki Rantala följde med som guide.

Det är en solig vårdag i Gamlas i Helsingfors. Vi promenerar förbi gråa höghus till Klarinettvägen tillsammans med gatukonstnären Maikki Rantala

På Klarinettvägen 16–18 finns en stor väggmålning, eller muralmålning som det också kallas. Maikki Rantala har gjort den tillsammans med invånarna i huset. Invånarna tyckte tidigare att deras hus var det fulaste i Gamlas. Nu är huset ett vackert konstverk som syns på långt håll.

Rantala berättar att man gör muralmålningar för att invånarna i staden ska må bättre. Människor är nu positivare till gatukonst än för några år sedan. Idag är det konstnärer och konststuderande som gör muralmålningar. Husbolag, kommuner och företag kan beställa muralmålningar av konstnärer.

Rantala tycker att det är viktigt att invånarna är med då man gör muralmålningar. Invånarna på Klarinettvägen valde vilka bilder som skulle finnas på deras hus. Idén till bilderna kom från den närliggande Rutiån. På målningen finns bland annat fåglar.

En stor muralmålning kräver mycket arbete. Man måste ansöka om lov från husbolaget och grannarna. Förutom tillbehör till målandet behöver man också ofta en hög ställning och en lyftkran.
– Lyftkransföretagen hjälper gärna, berättar Rantala.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving