Samernas nationaldag firas på distans

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kevin Francett/ Sametinget, Johanna Alatorvinens hemalbum
Artikel publicerad: 26.01.2021

Polarnatten i Lappland tog slut i mitten av januari. Också högt uppe i norr har man nu redan sett de första solstrålarna.

Samerna lever i Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Området där samer alltid bott kallas ofta Sápmi eller Sameland. I Finland lever samerna i norra Lappland. I Finland har samerna självstyre som gäller språk och kultur på sitt område.

Samerna är ett ursprungsfolk. Det bodde samer i Finland redan före finnar och finlandssvenskar. Sammanlagt finns det ungefär 100 000 samer i fyra länder. I Finland bor ungefär 10 000 samer. De talar tre olika samiska språk. Johanna Alatorvinen är kommunikationssekreterare på Sametinget. Hon är enaresame.

– Samiskhet är det dagliga livet för mig. Jag kommer från Sameland, det är min identitet och det språk jag talar.

Johanna Alatorvi flyttade söderut för att studera. När hon var klar med studierna flyttade hon tillbaka till sin hembygd i Koppelo i Enare. Johanna studerade till tradenom i yrkeshögskolan i Uleåborg. Efter det tog hon en master-examen i Coventry universitet i England.

– Jag saknar en del vänner som bor mera söderut. Jag saknar också ibland möjligheten att äta på restaurang. Men jag tror inte att jag flyttar till någon stad nu mera. Allt jag behöver finns här.

– Livet här i Sameland passar mig. Arbetet som ska göras beror på vilken årstid det är. På hösten plockar jag bär och svamp. Den maten ger mig vitaminer så jag orkar genom den kallaste och mörkaste tiden på vintern.

– Jag lever med min man och tre lapska vallhundar. Jag har vuxit upp med renskötsel. Just nu sysslar vi med vinterns sista renskiljningar. Sedan samlar vi renarna i olika inhägnader.

– Jag njuter också av att skida. I fjol skidade jag ännu i slutet av maj. Och så väntar jag på att få fiska på isen på våren.

Det finns bara 300–400 personer som talar enaresamiska. Alla varianter av samiska som talas i Finland är hotade. De senaste åren har ändå antalet personer som talar enaresamiska ökat lite eftersom man har jobbat för det. Johanna Alatorvi studerade enaresamiska först som vuxen.

– Man kan lära sig språket också som äldre. Enaresamiska är inte mitt modersmål. Men det har varit viktigt för mig att lära mig och ta tillbaka min släkts språk. Jag hoppas att människor skulle vara intresserade av samerna också andra dagar än på samernas nationaldag.

Samernas nationaldag (Sámiid álbmotbeaivi) firas den 6 februari. På grund av coronan är alla evenemang på distans.

Johanna Alatorvinen.
Johanna Alatorvinen flyttade tillbaka till sin hemtrakt Enare efter studierna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)