Så här gör du nässelplättar

Text: Maria Österlund
Foto: Karin Lindroos Finlands svenska marthaförbund
Artikel publicerad: 10.05.2017

Fastän vi har en kall vår börjar det ändå finnas lite växter i naturen. Nässlan är en av de första växterna på våren. Den kan man använda i matlagningen.

Du behöver:

4 dl förvällda nässlor (2 liter färska)

3 ägg

5 dl mjölk

2 dl speltmjöl eller grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 msk smör till stekningen

* Skölj nässlorna.

* Förväll dem i kokande vatten i 2–3 minuter.

* Kyl dem snabbt i kallt vatten, krama ur vattnet.

* Finfördela nässlorna i en mixer, eller med kniv på en skärbräda.

* Vispa ihop äggen med hälften av mjölken. Blanda i salt och mjöl.

* När smeten blivit jämn häller du i resten av mjölken och blandar.

* Blanda till sist i nässlorna.

* Låt smeten svälla en stund.

* Stek gärna stora plättar som du kan fylla med t.ex. rökt fisk eller bondost.

Tips!

Då man plockar nässla ska man använda handskar för brännässlan bränner i skinnet!

Plocka på något ställe där marken är ren. Plocka inte där hundar har kissat eller nära en trafikerad väg. Plocka inte heller bakom ett utedass eller i en kohage.

Om du inte får tag på nässlor kan du istället använda spenat.

Har du mycket kirskål i trädgården, går det lika bra att använda den som ingrediens istället för nässla.

Man kan använda också många andra vilda växter i matlagningen.

Recept och tips Elisabeth Eriksson/ Finlands Svenska Marthaförbund

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)