plättpanna

Nässelplättar är gott. Här steker man över öppen eld men det går förstås lika bra att steka i en panna på spisen.

Så här gör du nässelplättar

Fastän vi har en kall vår börjar det ändå finnas lite växter i naturen. Nässlan är en av de första växterna på våren. Den kan man använda i matlagningen.

Du behöver:

4 dl förvällda nässlor (2 liter färska)
3 ägg
5 dl mjölk
2 dl speltmjöl eller grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk smör till stekningen

* Skölj nässlorna.
* Förväll dem i kokande vatten i 2–3 minuter.
* Kyl dem snabbt i kallt vatten, krama ur vattnet.
* Finfördela nässlorna i en mixer, eller med kniv på en skärbräda.
* Vispa ihop äggen med hälften av mjölken. Blanda i salt och mjöl.
* När smeten blivit jämn häller du i resten av mjölken och blandar.
* Blanda till sist i nässlorna.
* Låt smeten svälla en stund.
* Stek gärna stora plättar som du kan fylla med t.ex. rökt fisk eller bondost.

Tips!
Då man plockar nässla ska man använda handskar för brännässlan bränner i skinnet!

Plocka på något ställe där marken är ren. Plocka inte där hundar har kissat eller nära en trafikerad väg. Plocka inte heller bakom ett utedass eller i en kohage.

Om du inte får tag på nässlor kan du istället använda spenat.
Har du mycket kirskål i trädgården, går det lika bra att använda den som ingrediens istället för nässla.
Man kan använda också många andra vilda växter i matlagningen.

Recept och tips Elisabeth Eriksson/ Finlands Svenska Marthaförbund


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving