rotfruktsburgare

Här serveras rotfruktsbiffen som hamburgare, med grönsaker, semla och sås som tillbehör.

Rotfrukter är färggranna och billiga

Potatis, morötter, rödbeta, rotselleri, palsternacka, det finns många olika. Våra inhemska rotfrukter är både färggranna, billiga och goda. Dessutom är rotfrukterna fulla med både vitaminer och fibrer.

Laga en rad biffar av rotfrukter och ät dem med sallad. Eller varför inte göra en jättegod vegetarisk hamburgare?

Det här bethöver du till ungefär 15 biffar:

1 dl mjölk
¾ dl skorpmjöl
1 liten lök
1 vitlöksklyfta, pressad
1–2 potatisar (cirka 100 g rivet)
2 morötter (cirka 120 g rivet)
1 bit rotselleri (cirka 80 g rivet)
1 palsternacka (cirka 100 g rivet)
1 eller 2 ägg
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
¾ dl riven ost
Blanda skorpmjöl med mjölk
i en skål.

Skala och riv rotsakerna fint.
Blanda de rivna rotsakerna med finhackad lök, vitlök och skorpmjölsblandningen.
Tillsätt mera skorpmjöl eller vetemjöl om blandningen är för lös.

Ta klickar av smeten med en sked. Forma till biffar och stek i smör eller olja i en plätt- eller stekpanna. Du kan också forma smeten till 15 biffar som du lägger på oljat bakplåtspapper och steker i ugn, cirka 20 minuter i 225 grader.

Servera biffarna med till exempel potatismos eller en sallad och gräddfilssås.
Biffarna kan också serveras som en burgare. I så fall behöver du också semlor, ost, grönsaker som sallat, tomat och rödlök och  majonnäs eller någon annan god sås.

Recept: Sofia Grynngärds
Finlands svenska Marthaförbund


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving