Clafoutis

Efterrätten clafoutis kan lagas i små portionsformar. Man kan välja den frukt eller de bär man har.

Laga en god fransk efterrätt

Clafoutis är en fransk efterrätt. Den görs genom att bär eller frukt läggs i en ugnsform och en smet hälls över. Sedan gräddas allt i ugnen.

Clafoutis kan serveras både som mellanmål och som efterrätt. Servera med en klick vispad grädde.

Ta den frukt eller de bär som är i säsong.

Du behöver:
• 4 plommon eller 3 dl körsbär eller 2 äpplen eller 2 päron

Till smeten behöver du:
• ½ deciliter vetemjöl
• ½ deciliter socker
• 1 deciliter mjölk
• 2 ägg
• 25 gram smält smör eller 2 matskedar olja

• Vispad grädde till servering

Du behöver dessutom:
4 ugnssäkra portions formar eller muggar

Gör så här:
Förbered frukten. Plommon: Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skär sedan i bitar. Körsbär: Halvera körsbären och ta bort kärnan. Äpple och päron: Skala äpplena eller päronen och ta bort kärnhuset. Tärna fruktköttet.

Blanda mjöl och socker i en skål.
Vispa ner mjölk, ägg och fett i smeten.
Smörj formarna med olja eller smör.
Fördela frukten i formarna.
Häll över smeten och ställ formarna i ugnen.
Grädda i cirka 20 minuter i ugnen på 175 grader.

Clafoutis kan även tillagas i en pajform eller annan ugnsfast form. Men då ska du ta dubbelt så mycket frukt och smet.

Recept: Sofia Grynngärds


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving