Kötträtt i stekpanna

Köttet har fått sällskap av äppelklyftor och örter.

Köttgryta med äpple och honung

När det blir svalare och mörkare kvällar kan det vara gott med mustigt kött och rotsaker. Här kommer ett recept med grisfilé och äpple.

Grisfilé med äpple och honung
för 4 portioner behöver du:

Ungefär ett halvt kilo gris innerfilé
(det går också bra med ytterfilé eller kassler)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja för stekning
1 matsked färsk rosmarin eller timjan
1 deciliter vatten
½ matsked buljongpulver eller ½ tärning grönsaksbuljong
150 gram crème fraîche
1 till 2 matskedar senap
lite honung
2 till 3 höstäpplen i klyftor
salt och peppar

Gör så här:

• Finhacka lök och vitlök. Skär köttet i skivor.
• Bryn köttet i olja i en stekpanna.
Ställ sedan köttet åt sidan.
• Lägg lök, vitlök och rosmarin i stekpannan.
Bryn tills löken är mjuk men inte har
blivit brun.
• Tillsätt senap och häll i vatten och buljong-
pulver.
• Lägg köttbitarna tillbaka i stekpannan och
tillsätt crème fraîche och äppelklyftor.
• Smaksätt med honung, salt och peppar.
Låt puttra försiktigt i ungefär 5 minuter.
Du kan känna efter med en gaffel eller
tandpetare att köttet är genomstekt och
äppelklyftorna mjuka.
• Servera gärna med rostade rotfrukter.

Rostade rotfrukter:

Ungefär 1 liter rotfrukter (till exempel morot, palsternacka, potatis)
1 matsked honung
2 matskedar olivolja
2 matskedar färsk timjan eller rosmarin
salt och svartpeppar

• Sätt ugnen på 220 grader.
• Skala och tärna rotfrukterna.
• Sätt rotfrukterna i en ugnsfast form.
• Ringla över olivolja, honung och
smaksätt med salt, svartpeppar och
timjan eller rosmarin.
• Rosta rotfrukterna i ugnen i ungefär
en halv timme. Rotfrukterna ska få
lite färg och bli mjuka.
• Det är bra att röra om rotfrukterna
med jämna mellanrum när de är i ugnen
så de får en jämn yta.

Recept Finlands svenska marthaförbund


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving