Katarina von Numers

Katarina von Numers tycker att böcker är bra julklappar.

Katarina är Svenskfinlands läsambassadör

Katarina von Numers är modersmålslärare, författare och mamma till tre barn. Sedan augusti är hon också den första finlandssvenska läsambassadören.

– Nu får jag jobba på heltid med det som intresserar mig allra mest, nämligen att få finlandssvenska barn att läsa lite mer och lite bättre, säger Katarina.

Katarina har börjat med att resa runt i Svenskfinland och ta reda på hur man redan jobbar med läsfrämjande. Sedan ska hon sprida alla goda idéer som redan finns.  Det gör hon dels genom att fortsätta att resa runt och träffa lärare, föräldrar, bibliotekarier och andra som jobbar med läsning.

– Det finns ingen mirakelmedicin. Det kan finnas så många olika orsaker till att någon är dålig på läsning. Man vet kanske inte själv vad de beror på.

Ett bra sätt och få barn intresserade av att läsa böcker är ge dem läsande förebilder. Barn läser mer om de ser sina föräldrar läsa.

Men de har många andra förebilder också. Till exempel tränare och andra vuxna inom sport och idrott kunde gärna sitta och läsa så att barnen ser dem, eller prata om böcker de har läst, tycker Katarina.

Läsambassadörens hemsida finns på: lasambassadoren.fi


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving