Hjärnan behöver pauser från smarta enheter

Text: Ella Airaksinen
Foto: Professio
Artikel publicerad: 22.04.2020

Mona Moisala är hjärnforskare. Hon har studerat hur smarta enheter, bland annat datorer och skärmar påverkar hjärnans hälsa.

Vad gör en hjärnsforskare?

– En hjärnforskare studerar hjärnan hos människor eller djur. Man kan till exempel undersöka hur känslor föds eller hur minnet fungerar. En hjärnforskare kan undersöka en frisk hjärna eller en sjuk hjärna.

När blev du intresserad av att forska i hur hjärnan fungerar?

– Jag blev intresserad av människans hjärna redan i gymnasiet. Min favorit- kurs var en kurs i neuropsykologi som handlade om hjärnfunktion.

– När jag var 18 år gammal, fick jag en hjärninfarkt. Efter det insåg jag att jag vill arbeta med att studera människohjärnan. Om jag inte hade fått en hjärninfarkt skulle jag kanske ha börjat läsa ekonomi.

Vad har du studerat?

– Jag studerade kognitionsvetenskap (hur människan använder kunskap och information) vid Helsingfors Universitet. Som biämne läste jag neurobiologi i Australien. Jag tog magisterexamen i kognitionsvetenskap och senare en doktorsexamen i psykologi.

– Det finns ingen speciell utbildning för att bli hjärnforskare, man kan bli hjärnforskare från olika utbildningar. Till exempel kan en läkare eller ingenjör bli hjärnforskare.

Vilken forskning har varit mest intressant att delta i?

– Forskningen som jag är med om just nu. Jag forskar i hur användningen av smarta enheter påverkar hjärnans hälsa och utveckling. Jag skrev också min doktorsavhandling om ämnet.

Människor använder telefoner och andra smarta enheter nästan hela tiden. Hur påverkar det hjärnan?

– Användningen av smarta enheter har både god och dålig effekt på hjärnan. Till exempel kan personer som spelar videospel ha ett bra arbetsminne. De kan hålla många saker i minnet samtidigt.

– Men det är skadligt för hjärnan om man är uppkopplad på smarta enheter hela dagen. Då kan det vara svårt att fokusera på någonting ordentligt.

Berätta något överraskande om människornas hjärnor.

– Människan har två hjärnhalvor. Ibland är man tvungen att ta bort ena hjärnhalvan av ett barn på grund av sjukdom. Barnets hjärna kan anpassa sig till situationen så att barnet kan leva ett normalt liv med bara hälften av hjärnan.

Hur ska LL-Bladets läsare ta hand om sina hjärnor?

– Sömn är det viktigaste som håller hjärnan i god form.Se till att få tillräckligt med sömn varje natt. Sömnen är bättre om du inte använder smarta enheter innan du lägger dig.

– Testa meditation. Meditation är ett bra sätt att lugna ditt sinne. Lugna ner dig och ta fem djupa andetag.

– Ta en paus från smarta enheter varje dag. Stäng TV: n och koppla bort telefonen till exempel för en timme. Om du är modig, försök vara utan smarta enheter hela helgen!

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)