Collage av möbler samt bild av Alvar Aalto.

Till vänster: Arteks Pall 60 är en verklig klassiker. L-benet är gjort av böjt trä. Det används i stolar och bord. Till höger: Alvar Aalto var en känd finländsk arkitekt. Han har skapat många byggnader, men också möbler och annan inredning.

Artek – klassisk finländsk inredning

Namnet Artek kommer från orden art (konst) och teknologi. Företaget Arteks möbler finns i många finländska hem.

Det finländska företaget Artek grundades 1935 av arkitekterna Alvar Aalto och Aino Aalto, konstnären Maire Gullichsen och konst- kännaren Nils-Gustav Hahl.

Grundarna ville kombinera konst och vardagliga föremål. De ville visa upp och sälja nya slags möbler och inredning. Artek har presenterat internationell kultur för finländarna, men också fört finländsk design ut i världen. Åren 1935-1997 fanns utställningsutrymmet Galerie Artek i Helsingfors. Där hölls många utställningar med konst av kända konstnärer som Pablo Picasso, Fernand Léger och Joan Miró.

Artek är kanske mest känt för sina möbler designade av Alvar Aalto. Han skapade till exempel det böjda L-benet i trä. L-benet användes i många olika modeller av både på stolar och bord.

Artek har också möbler som har formgetts av andra kända finländare. Stolen Domus designad av Ilmari Tapiovaara är också den en klassiker. Arteks produkter består av både gamla klassiker och nya föremål. Förutom möbler säljer Artek armaturer, alltså lampor, textilier och inredningsdetaljer i glas och keramik.

Många av Arteks produkter har fått spännande smeknamn. Det finns till exempel lampmodeller som kallas bikupan, handgranaten och ängelsvingen.

Idag ägs Artek av det schweiziska möbel- företaget Vitra. Numera jobbar också utländska formgivare för Artek. Norska Daniel Rybakken har till exempel designat klädhängare och tyska Konstantin Grcic har skapat en stol.


2 kommentarer till nyheten “Artek – klassisk finländsk inredning”

  1. Lättläst?

    Jag tycker att artikeln har alldeles för många passivformer för att vara lättläst. T.ex ”designad av A.A” eller ”har formgetts av …” Istället borde man skriva A.A. har designat, … har formgett. Meningarna är också för långa.

  2. Maria Österlund

    Hej
    Tack för din kommentar. Du har säkert rätt i att artikeln om Artek innehåller för många passivformer och dessutom flera onödigt långa meningar.
    Jag vill ändå påpeka att det finns lättläst i olika svårighetsgrader. I tidningstext är inte alla texter alltid så väldigt lättlästa. Men vi försöker så gott det går att strävar efter att vara så lättlästa vi kan.

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving