Akta dig för fästingar!

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.06.2020

På sommaren finns det risk att man blir biten av en fästing. Man ska vara på sin vakt eftersom fästingar kan sprida sjukdomar. Varje år insjuknar flera tusen finländare i borrelios som sprids av fästingar.

Fästingen är ett litet spindeldjur. Fästingen är en parasit som lever på att suga blod från däggdjur, fåglar och ibland människor.

Fästingen trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser. Den finns ofta i gräs och buskar. När ett lämpligt djur eller en människa går förbi hakar den sig fast.

Fästingen söker sig ofta till ett skyddat ställe på kroppen där huden är tunn, till exempel ett knäveck eller naveln. Där biter fästingen fast sig och börjar suga blod. Man känner ofta ingenting eftersom fästingen sprutar in ett bedövningsmedel.

Fästingen genomgår tre stadier i sin utveckling. Först är den larv, sedan nymf och till slut vuxen fästing. Fästingen behöver blod under hela sin utveckling. Därför kan också de pyttesmå larverna och nymferna bita sig fast och suga blod.

En vuxen fästing är 3-4 millimeter lång. När fästingen har sugit blod sväller den upp och kan bli stor som ett russin.

Finns i nästan hela landet

Det finns fästingar i nästan hela Finland, utom i nordligaste Lappland. Fästingen sprider sjukdomarna borrelios och TBE som är en hjärnhinneinflammation.

Borrelios är den vanligare sjukdomen. Den som smittats av borrelios får ofta en röd ring på huden kring stället där fästingen har bitit. Om man får det ska man genast ta kontakt med en läkare.

Borrelios kan botas med antibiotika. Om man inte tar medicin mot borrelios kan man bli allvarligt sjuk.

TBE är en allvarlig sjukdom, men den är ganska ovanlig. Man kan vaccinera sig mot TBE.

Kläder med långa ärmar och långa byxben skyddar mot fästingar. Men för att inte bli sjuk av fästingsjukdomar är det klokt att ha fästingkoll varje kväll efter att man har varit ute i naturen. Då ska man titta efter om någon fästing kryper omkring eller ha bitit sig fast på kroppen.

Om man hittar en fästing ska man genast ta loss den med en pincett. Om fästingen sitter på ett svårt ställe kan man be någon annan ta loss fästingen.

Hundar och katter får också lätt fästingar. Det finns fästingmedel för djur att köpa på apotek. Om man använder det får husdjuren färre fästingar.

Källor Reumaförbundet, fästing.nu

fästing stor
När fästingen har sugit blod sväller bakkroppen upp.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)