leo-pekka tähti med guldmedalj

Leo-Pekka Tähti är Finlands framgångsrikaste handikappidrottare. Han kommer igen hem med ett guld från paralympiska spelen.

Leo-Pekka Tähti vann guld igen

Finlands Leo-Pekka Tähti vann guld på 100 meter rullstol i paralympiska spelen i söndags. Tähti har nu vunnit fyra guld efter varandra på denna sträcka.

Tähti vann det första guldet i paralympiska spelen på 100 meter rullstol i klassen T54 redan i Aten år 2004. Sedan fortsatte han med seger på samma sträcka också i Peking 2008 och i London 2012.

Tähtis guldmedalj var Finlands enda guld i årets paralympiska spel. Finland fick sammanlagt tre medaljer. Marjaana Heikkinen fick silver i spjut i klassen F34. Henry Manni fick brons på 100 meter rullstol i klassen T34.

Många tycker att Leo-Pekka Tähti nu borde väljas till årets idrottare i Finland. Det valet görs i januari. Ingen handikappidrottare har någonsin valts till årets idrottare i Finland.

De paralympiska spelen är olympiska spel för idrottare med funktionsnedsättningar. Tävlingarna arrangeras samma år i samma stad som de vanliga olympiska spelen.

De paralympiska spelen avslutades i söndags. Tävlingarna hölls i Rio de Janeiro i Brasilien.

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving