isdanspar på isen

Finlands isdanspar Cecilia Törn och Jussiville Partanen. Bilden är från FM-tävlingarna i Tammerfors i december.

Konståkarna klara för VM

I dag börjar världsmästerskapen i konståkning i Helsingfors. Finland har representanter i alla tävlingsklasser.

Konståknings-VM är den största idrottshändelsen i huvudstadsregionen under Finlands jubileumsår. Omkring 200 konståkare från 44 länder tävlar om medaljerna i Hartwall Arenan i Helsingfors.

Det väntas komma  stor publik, hela 65 000 personer. Dessutom visas tävlingarna på tv i många länder. Sändningarna beräknas ha 300 miljoner tittare.

Den här gången är finländare med i alla tävlingsklasser. Den bara 17-åriga finska mästaren Emmi Peltonen tävlar i damklassen. Det är första gången Peltonen deltar i VM för vuxna. I januari deltog hon i EM-tävlingarna och kom på en fin elfte plats.

I paråkning deltar Emilia Simonen med sin kanadensiska partner Matthew Penasse. Paret har tränat tillsammans bara sedan  augusti förra året. Före det hade finländska Simonen tävlat ensam i damklassen. Penasse hade redan avslutat sin karriär men började på nytt när han fick ett nytt par.

Finlands representant i herrklassen är Valtter Virtanen. Han gläder sig över att äntligen ha ett kvadruppelhopp i sitt program. I kvadruppeln snurrar han fyra varv i luften och det ger många poäng.

I isdans tävlar Cecilia Törn och Jussiville Partanen. Paret klarade sig inte så bra i EM och har därför nu ett helt nytt friprogram.

VM i konståkning i Helsingfors 29.3-2.4.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving